residential

The Hudson Company In The Wall Street Journal

From the  Wall Street Journal  homepage, Dec 17. Project photos by    François Coquerel    for the  Wall Street Journal.  Click the image to read the full profile.

From the Wall Street Journal homepage, Dec 17. Project photos by François Coquerel for the Wall Street Journal. Click the image to read the full profile.

A Modern NY Farmhouse Designed by Architect Tom Kundig

We are thrilled to see our recent work for the Millerton, NY home of Daniel and Estrellita Brodsky, designed by Tom Kundig of Olson Kundig Architects, featured in the Wall Street Journal this week.

Read the profile article by Sarah Medford online here.

Project and Press Details

- Project Location:  Millerton, NY

- Architect: Olson Kundig

- Contractor: United Construction

- WSJ Magazine story by Sarah Medford

- Photographer:  François Coquerel

- Featured Hudson Company Materials:  Reclaimed Barn Siding and Reclaimed Oak flooring.

— More photos and project details to come.

Hudson Company Product Installations

To see more commercial, residential, and cultural design installations featuring Hudson Company wood products, visit our online installation gallery.

Installation In Focus: Willow Street

Willow Street 2.jpg
Willow Street 3.jpg
We wanted the space to be a balance of contrasts, open and airy yet respectful of the rooms expected in townhouse living; modern lines and materials, but respecting the character of the house and neighborhood; natural but polished; unique and creative, yet timeless and universal.
— Damian Zunino, Studio DB
Willow Street 4.jpg
Willow Street 1.jpg

Transformation In Brooklyn Heights

Well known for its tree-lined streets and well-preserved antebellum townhouses, Brooklyn Heights is one of New York City’s most charming neighborhoods. At the very heart of this historic district is the 1834 brownstone on the corner of Willow and Middagh Street. Originally built in a Greek Revival Style, 15 Willow once belonged to the Franciscan Sisters of the Poor but, in 2016, was transformed into a single-family residence — a transformation that required a nuanced balance of innovation and preservation. The development and design team behind the renovation at 15 Willow Street project was Studio DB, led by the firm’s husband-and-wife principals Damian and Britt Zunino.

Damian explains how, as the team endeavored to modernize the 6,400-square-foot, five-bedroom townhouse, their goal was to create a balance of contrasts. “We wanted the space to be open and airy, yet respectful of the kind of interiors expected in townhouse living, [with] modern lines and materials that honored the historic character of both the house and the neighborhood.”

The choice of flooring was central to the architects’ goal of honoring the past while simultaneously integrating modern lines and materials. “We had a vision of how we wanted the floors to feel, so we reached out to The Hudson Company at the very beginning of the process. There was a specific walnut floor we were looking for — we wanted something that felt natural but still had a lot of character, and we knew The Hudson Company could produce this kind of flooring for us.”

Through close collaboration with the Studio DB team, The Hudson Company custom-milled 3,000 square feet of 5” Walnut plank and 1,000 square feet of 5” Herringbone plank for the project.“The new floors feel light but still raw,” Zunino says. “The finish brings a timeless, polished aesthetic to the house’s interior.”

The installation profile originally appeared in The Hudson Company Journal, Volume 2. Read more or learn how to get your physical copy of The Journal here.

IMG_4291.hud.co.journal.jpg

Installation In Focus: Mitchell's Lane

Kevin+O'Sullivan+Associates.jpg

Flat Sawn White Oak Floors At Mitchell's Lane Residence

Our custom Flat Sawn White Oak is milled to minimize waste and to accentuate arching, cathedral grain. This cut includes edge sap, tight knots, and grain variation. Learn more about this versatile flooring product here.

Photos above and below are from the award winning Mitchell's Lane residential installation (also known as 'Grove House'), designed by Roger Ferris + Partners. A few notes about the project design, taken from the architect's website:

This private residence was designed as an immersive yet modern natural retreat, providing connections to the surrounding landscape via planes of glass that interrupt a series of solid forms. Two of the volumes are delicately connected and sectioned off by a glass breezeway, housing the public and private living spaces of the home. A third volume stands alone, housing an artist studio on the second floor overlooking the rural landscape on which the home is set. Each of the three simple gable-shaped volumes are covered in the same natural rain screen wood material, that will gradually weather as the volumes fade into their natural surroundings.

Learn more about our Flat Sawn White Oak  here and see more from this design installation here.
 

Mitchells Lane Kitchen.jpg
MITCHELLS LANE 5.jpg
MITCHELLS LANE 1.jpg
MITCHELLS LANE 4.jpg

Reclaiming An icon: Brooklyn's Domino Sugar Refinery

Domino Sugar Refinery Photos by  Paul Raphaelson.

Domino Sugar Refinery Photos by Paul Raphaelson.

Domino Sugar Refinery Photos by  Paul Raphaelson.

Domino Sugar Refinery Photos by Paul Raphaelson.

Domino Sugar Refinery Photos by  Paul Raphaelson.

Domino Sugar Refinery Photos by Paul Raphaelson.

Reclaiming An Icon

Recently, The Hudson Company was honored to be selected to custom mill 45,000 board feet of Reclaimed Heart Pine Beams and Mixed Softwood Decking salvaged from Williamsburg's historic Domino Sugar Refinery. Rich in over a century of colorful history (the factory complex was built in the 1880s and was once the largest of its kind in the world), the riverfront Domino facility was an icon of the Williamsburg skyline for more than a century. And although the refinery is now gone, much of the grand old icon of New York's industrial past is being preserved in an innovative and sustainably-minded way.

After being salvaged by Brooklyn-based developers Two Trees, the reclaimed wood from the Domino facility was transported to our Pine Plains, NY mill to be de-nailed, graded, planed, and profiled for use as park benches, furniture, and other on site décor for the buildings and park structures that will replace the old factory (exciting details and timelines for the Domino Redevelopment Project can be found here). 

Now that much of the original manufacturing facility is gone, Two Trees, along with SHoP Architects and James Corner Field Operations, have developed a vision for the future that preserves a number of relics from the historic Domino complex: including two 80-foot tall historic cranes, large cylindrical syrup cranes, and more than twenty stone columns from facility's warehouse. Along with the new luxury and affordable housing units being built on the site of the old Domino complex, the developers are executing a master plan that includes community-focused gardens, public parks, playgrounds and sports fields.

Stay tuned to www.thehudsonco.com in the coming months, where we will be sharing more about our involvement in this exciting development, including imagery and details on how the reclaimed wood from inside the Domino factory is put to use in the Domino Redevelopment Project.

In the meantime, you can learn more about Two Trees here, more about SHoP Architects here, more about James Corner Field Operations here, and see more of Paul Raphaelson's pre-demolition Domino Sugar Refinery photos here.

Domino Redevelopment renderings by  Two Trees Management.

Domino Redevelopment renderings by Two Trees Management.

Domino Redevelopment renderings by T wo Trees Management.

Domino Redevelopment renderings by Two Trees Management.

Domino Redevelopment renderings by  Two Trees Management.

Domino Redevelopment renderings by Two Trees Management.

Installation in Focus: West 29th Street Loft, New York

A Whimsical New York Loft, A Durable Pre-Finished Flooring Solution

This 4,000 square foot West 29th Street Loft, designed by the talented team at Studio DB was completed in the summer of 2013 and features Hudson Company Select Harvest White Oak [Cascade Finish] flooring. Because the client in this project was a family with four kids, the architects incorporated a lot of creative and durable elements into their design solutions - not least of which was their choice to use The Hudson Company's pre-finished Select Harvest White Oak flooring

On their website, Studio DB outlines the the design program for the loft's design: "The kitchen anchors a large, open living and dining room with window exposures on three sides. Access to the kids' bedrooms is off a custom wallpapered hallway with a zip-line down the middle.  The kids' rooms each connect to a shared loft space, with unique access from each bedroom including a colorful rock wall, monkey bars, and a concealed ladder.  The interconnected loft ends at a slide which filters down into a corner playroom. The master suite is a more sophisticated space. A light filled study is tucked behind the master bedroom, which is separated by steel and glass doors."

To learn how The Hudson Company can help you reach your goals for your next design project, contact us today at info@thehudsonco.com.

Photos by Mike Garten for Studio DB, Copyright of Studio DB.